Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

Tijdens het werkende leven krijgt iedereen er vroeg of laat mee te maken: verlies. Of het nu gaat om het verlies van een dierbare of het verlies van gezondheid, in veel gevallen zal er een periode van rouw gepaard gaan bij dit verlies. Wanneer iemand binnen een organisatie door een rouwperiode heen gaat heeft dit niet alleen effect op de privésituatie maar ook op het werk. Om ervoor te zorgen dat een medewerker op een fijne en passende manier het verlies kan verwerken is het belangrijk om hier als werkgever aandacht aan te besteden.

De rol van een werkgever bij rouw

Als werkgever speel je een belangrijke rol bij het ondersteunen van jouw rouwende medewerkers. Wanneer je verkeerd om gaat met een rouwende medewerkers kan dit tot stress of zelf langdurig verzuim leiden.

Herkennen van rouwreacties

Iedere rouwende persoon reageert anders. De ene persoon heeft vooral tijd nodig en de andere persoon zal misschien veel baat hebben bij de structuur en afleiding van werk. Als werkgever is het goed om rekening te houden met deze verschillende soorten rouwverwerking.

4 tips om rouwende medewerkers te ondersteunen

ArboNed heeft vier tips geformuleerd voor jou als werkgever:

  1. Toon betrokkenheid
    Het tonen van betrokkenheid maakt dat het voor een rouwende medewerker makkelijker wordt om weer terug te keren naar werk wanneer deze persoon daar klaar voor is. Betrokkenheid tonen kan al door kleine gebaren als het sturen van een bos bloemen of door oprecht te informeren naar hoe het met iemand gaat.
  2. Stel een rouwprotocol op
    Door het opstellen van een rouwprotocol is er duidelijkheid over wat er gedaan kan worden en wat een medewerker kan verwachten. In het rouwprotocol kan je bijvoorbeeld vermelden wat leidinggevenden of collega’s kunnen doen in geval van rouw binnen een team. Ook kan de verlofregeling en welke interne ondersteuning er is worden opgenomen in een dergelijk protocol.
  3. Flexibel rouwverlof
    Rouw verlof is niet wettelijk vast gelegd in Nederland. Toch kan het bieden van rouwverlof een grote steun zijn voor jouw medewerkers. Door het aanbieden van een flexibele regeling zorg je ervoor dat mensen die tijd voor henzelf nodig hebben dit kunnen pakken en de mensen die baat hebben bij werken tijdens een rouwperiode dit ook kunnen doen.
  4. Schakel deskundige hulp in
    Soms is het fijn om hulp te krijgen van een deskundige op het gebied van rouw. Deze persoon kan een rouwende medewerker begeleiden bij het verwerken van verlies. Daarnaast kan een deskundige ook binnen de organisatie advies geven over hoe er het beste omgegaan kan worden met rouw.