Week van de Werkstress 2023

Werken er jongere medewerkers binnen jouw bedrijf? Dan profiteer je waarschijnlijk van hun innovatieve ideeën en energie. Toch herken je misschien ook de keerzijde van de medaille: veel jongeren zijn vatbaar voor hoge werkstress. Hoe kun je hen helpen om mentaal weerbaarder te worden?

Medewerkers tussen de 25 en 35 jaar hebben bovengemiddeld veel last van werkstress, blijkt uit onderzoek door TNO. Maar liefst 17% van de mensen uit deze leeftijdsgroep kampt met een burn-out of andere psychische klachten. Dit komt bijvoorbeeld door emotioneel zwaar werk, hoge functie-eisen en ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals pesten.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat werkende jongeren tussen de 15 en 25 jaar vooral last hebben van hun eigen angst om fouten te maken (24%). Daarnaast blijkt een te hoge werkdruk door te veel of te lastig werk in 15% van de gevallen werkstress op te leveren. Opvallend genoeg gaf 32% van de jonge vrouwen aan te veel van zichzelf te eisen.

Wil jij jongeren binnen jouw organisatie ondersteunen? Dan zijn deze tips voor jou:

  1. Houd regelmatig een vinger aan de pols of het werk niet te zwaar is.
  2. Wees alert op ongewenst gedrag en pak dit direct aan.
  3. Wijs jonge medewerkers een mentor toe.
  4. Bouw de werkdruk rustig op, met evaluatiemomenten voordat je opschaalt.
  5. Vraag jonge medewerkers deels op kantoor te werken, zodat ze informele adviezen kunnen krijgen van oudere medewerkers.