Week van de Werkstress 2022: Mentaal en fysiek sterk!

Hoe creëer je een werkklimaat waar medewerkers een goede balans kunnen vinden tussen inspanning en ontspanning? Waar ze productief en tevreden kunnen werken? Dit is een vraagstuk waar veel werkgevers mee geconfronteerd worden, zeker in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt en hoog verzuim. Hoewel het hybride werken niet meer weg te denken is uit onze maatschappij, verstoort dit voor bepaalde groepen de werk-privébalans. Al deze uitdagingen kunnen ervoor zorgen dat de werkstress bij je medewerkers te hoog oploopt.

Een goede manier om werkstress te voorkomen, is door te werken aan de fysieke èn mentale kracht van je medewerkers. Bij mentale kracht draait het om het vermogen om goed om te gaan met (dreigende) stress, tegenslag en verandering. Alleen door jezelf (als persoon of organisatie) en de beschikbare hulpbronnen goed te kennen, weet je hoeveel gewicht je aankunt. Gezond leven is van belang om deze hulpbronnen aan te vullen. Het verhoogt je natuurlijke weerstand, fysiek, mentaal en emotioneel.

Als mentaal sterke organisatie ben je voorbereid op veranderingen, stress en tegenslag. Daar kun je gericht aan werken: door het werk slim te organiseren, door te werken aan een cultuur van vertrouwen en verbinding en door persoonlijke en professionele ontwikkeling te stimuleren.

Dit jaar werken we met drie subthema's die als een rode draad door de Week van de Werkstress lopen. Zo focussen we op werkstress bij jongeren, de balans tussen werk en privé, en het verhogen van werkplezier.

jongeren-4252x1417

Jongeren en werkstress

Organisaties met veel jongere medewerkers groeien sneller, maar er is vaak sprake van een hoge werkdruk en stress. De jonge werknemers die er werken, stellen vaak hoge eisen aan zichzelf, en willen niets missen. Daardoor wordt het lastig om aan alle verwachtingen te blijven voldoen. Werkende jongeren (tot 35 jaar) kampen hierdoor steeds vaker met psychische klachten en burn-outs door stress op het werk.

werk-prive-balans-4252x1417

Werk-privébalans

Het hybride werken heeft gezorgd voor een hele andere dimensie van hoe we naar werken kijken. Waar thuiswerken bij veel organisaties in het verleden een uitzondering was, is het nu de normaalste zaak van de wereld. Een belangrijk nadeel van hybride werken is de verstoorde werk-privébalans. Hoe gaan we daarmee om? 

werkplezier-4252x1417

Werkplezier

Hoe leuk vinden jouw medewerkers hun baan? Wanneer je als ondernemer de stress voor kunt zijn en meer de nadruk legt op het plezier, zal dat resulteren in een positief werkklimaat. Ontdek wat je kunt doen om plezier in het werk te vergroten.

vijf-aandachtspunten-voor-mentale-vooruitgang

Mentale schijf van vijf

De mentale schijf van vijf is een praktisch hulpmiddel bij het streven naar mentale kracht. Zoals de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt om gezond en gebalanceerd te eten, zo helpt de mentale schijf van vijf je, om mentaal krachtiger te worden. De vijf aandachtspunten komen uit de positieve psychologie.

Aandacht geven aan deze vijf aspecten leidt tot meer geluk en mentaal vitalere mensen. 

  • Het eerste aanknopingspunt is emoties. We moeten simpelweg meer positieve emoties ervaren. 
  • Een tweede punt is betrokkenheid, het intrinsiek gemotiveerd, enthousiast en betrokken zijn bij wat we doen.
  • Een derde aandachtspunt zijn sociale contacten en relaties van goede kwaliteit. 
  • Ten vierde is het belangrijk dat we betekenisvol bezig zijn. 
  • En tot slot, nummer vijf, is dat we dat we goed kunnen presteren. Gezond presteren – zonder ten onder te gaan aan prestatiedruk – is een mentale vaardigheid.

De mentale schijf van vijf helpt door de veelheid aan mogelijkheden om te werken aan mentale kracht, concreet te maken. Ieder aandachtsgebied helpt daarbij. Gaat het met één van de deelgebieden beter, dan wordt je als mens mentaal sterker. Daarbij versterken ze ook elkaar. 

Stel je investeert in je emotionele vaardigheden, je kunt beter omgaan met negatieve emoties en je beleeft meer positieve emoties, dan is het vele malen gemakkelijker om kwalitatief hoogwaardige relaties te onderhouden. 

De mentale schijf van vijf is onderdeel van het denkwerk over Mentale vooruitgang, waarover in maart 2021 de eerste publicatie verscheen.