Week van de Werkstress 2021: Mentaal sterk!

Mentale kracht kun je bevorderen en ontwikkelen. Bij jezelf, maar ook bij anderen. Bijvoorbeeld bij je collega’s. Of bij de medewerkers in je team, wanneer jij actief bent als leidinggevende. Weet jij wat jou en anderen mentaal sterk maakt? En hoe je individuele krachtbronnen kunt herkennen, onderhouden, ontwikkelen en opladen, zodat aanwezige veerkracht intact blijft of zelfs toeneemt?
 

Aan de slag met de vijf aandachtsgebieden

Zodra het in één aandachtsgebied beter gaat, worden de andere ook versterkt. Dus alles wat je doet helpt. Het maakt daarom ook niet zoveel uit wáár je begint, maar (wel) dát je begint. Hieronder reiken we voor elk aandachtsgebied enkele concrete handvatten, methoden en tools aan waar je direct mee aan de slag kunt.
 

1636034611_krachtbronnen-illu

Gericht werken aan individuele mentale kracht

Het boek Mentale Vooruitgang (2021) introduceert de Mentale Schijf van Vijf. Zoals de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt om gezonder te eten, helpt deze variant om te werken aan mentale kracht. Hij noemt vijf aandachtsgebieden om mentale kracht op peil te krijgen, te houden en zelfs te vergroten: