Week van de Werkstress 2021: Mentaal sterk!

Actief werken aan individuele mentale kracht van medewerkers is goed en waardevol. Maar het is cruciaal om mentale kracht ook als een organisatievraagstuk te zien. Schept jouw bedrijf of instelling de omstandigheden waarin mensen hun kracht optimaal kunnen ontwikkelen en onderhouden? 

Vijf manieren om aan de slag te gaan

In principe kan iedere organisatie werken aan mentale kracht. Dit is vooral een kwestie van willen: ervoor openstaan en er tijd, energie en middelen voor vrijmaken. Hieronder staan vijf praktische opties om aan de slag te gaan. 

1636034686_krachten-bundelen-illu

Mis geen kansen, werk aan collectieve kracht

De uitdaging van mentale kracht eenzijdig bij individuele medewerkers neerleggen betekent kansen missen. Hoe het werk is georganiseerd en hoe mensen worden aangestuurd heeft grote impact op mentale kracht. Als werkgever of leidinggevende ben je bij uitstek in de positie om deze inrichting van het werk optimaal vorm te geven. Zo werk je aan collectieve kracht. In de praktijk is hier nog een wereld te winnen. Veel organisaties hebben nog te weinig oog voor het verband tussen de inrichting van het werk en mentale kracht. Terwijl organisatiebelangen hier heel goed kunnen samengaan met de belangen van medewerkers.