Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

“Soms is het moeilijk om er woorden aan te geven, daar kan een spel of model bij helpen”

Tijdens het event van de Week van de Werkstress op woensdag 13 november, namen Annemie Webers, Wilma Wouters en Hylco Nijp deelnemers mee in het onderwerp werkdruk. Wat is werkdruk precies? Hoe voorkom je het? En als het te laat is, hoe pak je het dan aan? Tegelijkertijd presenteerden ze het nieuwe model dat niet alleen een blik op werkdruk biedt, maar ook antwoorden geeft op vragen. Eén ding is zeker: ze willen definitief afrekenen met werkdruk.

Het probleem wordt groter
Hylco opent de break-out sessie met het feit dat werkdruk een veel besproken thema is, maar ondanks alle inspanningen het probleem alleen maar groter lijkt te worden. “Er is ook vaak onduidelijkheid over de term. Wat is werkdruk nou eigenlijk? En hoe kun je dit het beste aanpakken?”

Met die vragen is Hylco aan de slag gegaan. Hij heeft verschillende modellen over werkdruk onderzocht en kritisch bekeken. Hylco vertelt dat hij steeds met de conclusie kwam dat het allemaal best ingewikkelde modellen waren. “Er spelen veel factoren bij werkdruk. Zowel de persoon zelf, als de inspanning, de opbrengst, de ontspanning én sociale verbinding. Maar daarnaast heb je ook te maken met het individu, de groep, de leidinggevende en de organisatie. Met al deze factoren ben ik zelf aan de slag gegaan.”

Een nieuwe kijk op werkdruk
Annemie duikt dieper in op de vijf factoren rondom werkdruk en vraagt de deelnemers waar hun grootste uitdaging ligt.

  • Jezelf: Wat je zelf wilt. Heb je energie? Waarin wil je dit investeren? Wie wil je zijn?
  • Inspanning: De tijd en energie die de verrichting van je werktaken je kost.
  • Persoonlijk functioneren: De bijdragen van je werkinspanning aan je eigen doelen of behoeften.
  • Ontspanning: Tijd en energie die je niet investeert in de verrichting van je werktaken.
  • Sociale verbinding: Versterken van elkaars welzijn, vaardigheden en/of motivatie in privé en in het werk.

Na het gesprek tussen de deelnemers, benadrukt Annemie dat het soms lastig kan zijn om de juiste woorden te vinden.  “Het is heel waardevol om met elkaar het gesprek aan te gaan. Maar soms is het moeilijk om er woorden aan te geven, daar kan een spel of model bij helpen. “

De vijf gouden regels
Voordat de deelnemers hun inzichten in de praktijk gaan brengen, gaven Wilma en Annemie nog vijf gouden regels mee naar huis:

  1. Reduceer inspanning
  2. Vergroot ontspanning
  3. Behoud of vergroot persoonlijke opbrengst
  4. Zorg voor welbevinden en functioneren
  5. Investeer in verbinding

Met deze concrete handvatten op zak en een hoofd vol inzichten, gingen de deelnemers naar huis. Klaar om het verschil te maken in hun eigen werkomgeving!