Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

De cijfers liegen er niet om, jongeren zijn bijzonder vatbaar voor de negatieve effecten van werkstress. Zo rapporteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat 27% van de werkende jongeren regelmatig last heeft van werkstress doordat ze te hoge eisen aan zichzelf stellen. Wat kun je als werkgever doen om hen hierbij te helpen?

De hoge eisen die jongeren zichzelf opleggen, kun je niet direct wegnemen. Toch zijn er dingen die je kunt doen om hen te helpen milder voor zichzelf te zijn. Zo voorkom je dat werkstress uiteindelijk leidt tot overspannenheid of een burnout.

Vier het maken van fouten

Veel jonge mensen hebben het gevoel dat ze geen fouten mogen maken, zelfs wanneer ze net zijn begonnen op de arbeidsmarkt. Dit geeft een grote druk om aan een onmogelijk ideaalbeeld te voldoen, maar liefst 24% van de jongeren ervaart hierdoor stress (bron: CBS). Als werkgever speel je een belangrijke rol in het creëren van een cultuur waarin fouten worden gezien als kansen om te leren. Dat kan bijvoorbeeld door zelf te vertellen over momenten waar je de mist in ging, en wat je hiervan hebt opgestoken. Een andere leuke manier om uitglijders bespreekbaar te maken, is door wekelijkse of maandelijkse deelmomenten in het leven te roepen waarbij iedereen vertelt wat er die periode is misgegaan. Zo vier je de kansen die fouten maken met zich mee brengt.

Start een mentorprogramma

Als je merkt dat jouw jonge medewerkers erg hard voor zichzelf zijn, kan het helpen om hen een mentor te geven die af en toe op de rem trapt. Dit kan een ervaren medewerker zijn die niet (meer) de noodzaak voelt zich te bewijzen. Met zo’n sparringpartner kunnen ze stoom afblazen, of samen kijken naar een betere balans tussen werk en privé.

Een belangrijke les is bijvoorbeeld het ‘nee’ kunnen zeggen. Als je je graag wilt bewijzen, is de kans groot dat je te veel ‘ja’ zegt op verzoeken van een leidinggevende of klant. De mentor kan hierbij een belangrijke rol spelen, door regelmatig te controleren of de jongere medewerker niet te veel hooi op zijn of haar vork neemt.

Vaker naar kantoor

Ook de coronapandemie heeft een flinke impact gehad op jongeren. Uit de Landelijke Jeugdmonitor blijkt dat bijna een kwart van hen meer werkstress heeft gekregen als gevolg van de coronacrisis. Een deel van de oorzaak ligt bij het thuiswerken, waarbij jongeren niet de verbinding met het bedrijf aan konden gaan. Dat is cruciaal, zeker wanneer je net op de arbeidsmarkt komt. Ook werd het een stuk lastiger om te leren van ervarene medewerkers.

Hoewel veel jongeren de vrijheid van het thuiswerken enorm waarderen, is het belangrijk om ze ook regelmatig op kantoor te krijgen. Niet om daar hele dagen achter een bureau te zitten, maar juist om te verbinden tijdens brainstorms en teambuildingsessies. Zo ervaren ze dat een werkdag niet alleen maar draait om meters maken, maar ook leuk en ontspannen kan zijn.