Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

Op maandagochtend 14 november vond op de Avans Hogeschool het openingsevent van de Week van de Werkstress 2022 plaats. Met goed voorbereide studenten van de HRM -opleiding, inspirerende sprekers en veel interactie met het publiek was het een zeer geslaagde ochtend! 

Dagvoorzitter Wouter de Jong warmt het publiek op en laat de zaal stress ervaren 

Wouter de Jong trapt de ochtend af en zorgt met een interactieve opdracht ervoor dat de zaal goed bij de les is waarna Elwin Wolters, directeur OVAL en Hanneke van den Bout, directeur Gezond en Veilig Werken van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de negende Week van de Werkstress openden. Vervolgens was het in de collegetour de beurt aan de HRM -studenten van de Avans Hogeschool. Zij stelden kritische en persoonlijke vragen aan Hanneke en Elwin over wat de overheid doet om werkstress te voorkomen en bij wie deze verantwoordelijkheid ligt. Maar ook de Arbowet en de MDIEU-regeling kwamen aan bod.  

Richta IJntema vertelt hoe je psychologische veerkracht kan versterken 

Onder luid applaus betrad organisatiepsychologe Dr. Richta IJntema het podium die deze keynote gaf namens het NIP (beroepsvereniging van psychologen). Zij nam de zaal mee in de wereld van psychologische veerkracht en hoe je dit kan versterken. Haar bijdrage liet de zaal inzien dat psychologische veerkracht een film is en geen foto. Je eigen veerkracht kan je versterken door tolerant te worden voor een specifieke stressor in een bepaalde situatie. Hoe je dat doet? Door erover te praten en gebruik te maken van persoonlijke- en omgevingshulpbronnen.  

Professionals geven praktische tips wat je kan doen om werkdruk te beheersen 

Na de pauze gingen Jeroen Stoffelsen (Arbo Unie), Annemie Webers (Career & live) en Annelies Balistreri (Avans Hogeschool) met elkaar in gesprek. Wat kan je als organisatie doen om de werkdruk onder de medewerkers beheersbaar te houden? En hoe geef je als arbodienst advies aan organisaties? Volgens Annemie is men geneigd pauzes over te slaan tijdens het thuiswerken, terwijl je deze nu juist hard nodig hebt. Haar advies: “er moet meer gewassen worden!”. Annelies vulde hierop aan dat zij online overleg met collega’s vaak wandelend doet met de oordopjes in, zo blijf je in beweging en staar je minder naar het beeldscherm.  

Mark Tuitert krijgt de zaal stil met zijn indrukwekkende verhaal 

Aan het einde van de ochtend wist Mark Tuitert de zaal stil te krijgen met zijn indrukwekkende persoonlijke verhaal. Zijn reis naar de schaatstop ging niet zonder horten en stoten. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om werk en privé met elkaar in balans krijgen om zo te komen tot de beste resultaten. Het laatste woord was aan Philippe Raets, voorzitter College van Bestuur van Avans Hogeschool, hij bedankte de studenten, de deelnemers en de sprekers voor dit succesvolle en bovenal inspirerende event. Vanuit OVAL hebben wij daar niets meer aan toe te voegen en kijken we terug op een zeer geslaagde opening van de Week van de Werkstress!