Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

Sietse Rauwerdink, oprichter van de KoersKaart is vanaf 2008 al bezig om dialooginstrumenten te ontwikkelen voor bepaalde thema’s. In 2011 richt hij zijn eigen bedrijf op, de KoersKaart. Een KoersKaart maakt de meest ingewikkelde gesprekken bespreekbaar, zonder begeleiding of handleiding. Sietse vertelt in dit interview hoe hij tegen sociale veiligheid aankijkt en wat de KoersKaart kan bijdragen om dit onderwerp bespreekbaar te maken binnen een organisatie.

De gespreksdialoog

Sietse houdt zich binnen KoersKaart bezig met thema’s waar geen kant-en-klaar antwoord voor bestaat. Organisaties komen bij hem terecht met een bepaald onderwerp waar ze mee aan de slag willen gaan. Een aantal jaar geleden was dat bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid. Maar ook onderwerpen als: ongewenst gedrag en diversiteit en inclusie kwamen aan bod.

“Sociale veiligheid is een thema dat steeds vaker opduikt in gesprekken met organisaties. Zodra ik dat hoor, ga ik samen met een co-creatieteam allerlei perspectieven verzamelen. Wat betekent sociale veiligheid? Welke doelen willen organisaties bereiken en wat voor soort gesprek moet hierover gevoerd worden?” legt Sietse uit. “De KoersKaart die wij mét hen ontwikkelen zorgt er vervolgens voor dat dit soort thema’s bespreekbaar worden. Wij faciliteren dat gesprek, zonder sturing, maar wel met richting.”

Sociale veiligheid is een symptoom

De reden dat sociale veiligheid een belangrijk thema is geworden, komt volgens Sietse omdat onze normen aan het vervagen zijn. Sietse: “Sociale veiligheid is een symptoom van een grotere verandering. Het lijkt steeds minder duidelijk hoe we met bepaalde kwesties om moeten gaan. Waar er vroeger meer overeenstemming was, zien we verschillende groepen die hun stem laten horen en door de glazen plafonds breken.”

Volgens Sietse maakt dit zichtbaar dat veel groepen zich lange tijd onveilig voelden, maar nu juist veilig genoeg om het bespreekbaar te maken. De beweging toont aan dat we de ontmoeting kunnen opzoeken om tot nieuwe normen te komen die beter passen bij de veranderde cultuur. “Daarbij past dus niet dat een groep mensen top-down een grote cultuurverandering gaat bedenken, de grote verandering begint door het juist klein te maken. Er is namelijk geen one size fit’s all, nieuwe normen beginnen bij goede gesprekken tussen mensen in de praktijk.”

KoersKaart ‘Sociale Veiligheid’

In samenwerking met de Week van de Werkstress is er een KoersKaart ‘Sociale Veiligheid’ ontwikkeld. Met behulp van deze gloednieuwe kaart kunnen deelnemers het gesprek aangaan op een laagdrempelige manier. Sietse legt uit dat je het niet altijd groots hoeft aan te pakken. “Je hoeft niet met enorme cultuurprogramma’s of trainingen aan de slag te gaan. Begin klein en tegelijkertijd kun je het zelf opschalen. Met het inzetten van de KoersKaart komen mensen zelf met alternatieven waar je op door kunt pakken. Uiteindelijk is sociale veiligheid een bottom-up beweging, daar past geen top-down interventie meer bij.”

Naast KoersKaart heeft Sietse een nieuw initiatief opgericht, namelijk Cocratie. Het is de onderliggende visie op hoe we onszelf kunnen gaan organiseren, tot op wereldschaal. Meer informatie lees je hier.