Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

De Week van de Werkstress 2023 zit er al ruim een week op, maar we blikken graag nog even terug op deze succesvolle week! Het thema dit jaar was (ver)binding op de werkvloer. Hiervoor zijn veel tips voorbijgekomen om direct mee aan de slag te gaan. Het blijft een uitdaging om te veel werkstress te voorkomen en één oplossing is er niet. Daarom is het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader hiervan op zoek gegaan naar 99 oplossingen.

We hebben tijdens de week veel geleerd door alle inspiratie die we met elkaar deelden. We zagen echt (ver)binding! En dat was de bedoeling. “Een simpele vraag, zoals hoe gaat het met je, kan al heel veel uitmaken. En dan ook echt naar elkaar luisteren. Maak werkstress met je leidinggevende en collega’s bespreekbaar”, zei Elwin Wolters directeur van OVAL.

Karien van Gennip (demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zei op het OVAL-event dat als ze mocht kiezen liever minister van Ontspanning wil zijn. “Ik geloof heel erg dat mensen beter in hun werk presteren als ze echt goed in hun vel zitten. Dat lukt alleen als je goed kunt ontspannen." Dus zien we volgend jaar een minister van Ontspanning?

Daarnaast benadrukten Machteld Huber, oprichter van Institute for Positive Health en Marc Lammers, voormalig hockeyer en succesvol (bonds)coach, dat “het moeten” niet zorgt voor (ver)binding. Laten we in plaats daarvan kijken naar willen. “Mensen die eigenaar zijn van hun werk zitten meer in de flow en minder vaak ziek thuis.” De dag werd geleid door Thijs Launspach, psycholoog, auteur en spreker. "Aangezien ons leven en ons werk zo vol stress zit, moet je ook wat tools hebben om dat op een goede manier te managen."

En mocht je nog meer willen weten over hoe (niet)-werkenden, werkgevers en het hele veld van werk en gezondheid mentaal krachtiger kunnen maken? Dan hebben we nog een boekentip: Het boek Mentale vooruitgang en werk (De Argumentenfabriek). Het boek is op 15 november gepresenteerd en kan je nu bestellen.

In de toolkit vind je alle inspiratie, tips en handvatten terug. De Week van de Werkstress 2023 mag er nu dan op zitten, maar het is belangrijk om het hele jaar te blijven werken aan (ver)binding en minder werkstress. En bekijk ook vooral de video van het event hiernaast.