Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

LifeCheck: Hét platform tegen werkstress

Het aanpakken van werkstress bij werknemers kan een enorme uitdaging zijn. Bij LifeCheck ontstond het idee om één platform te creëren waar werknemers terecht kunnen met al hun zorgen. Erik van Mourik, Productmanager van LifeCheck, vertelt meer over de LifeCheck als organisatie. Hij gaat in op de verschillende manieren waarin LifeCheck werkgevers én werknemers ondersteunt en vertelt hoe het integraal aanpakken van welzijn kan zorgen voor minder uitval door stressklachten.

LifeCheck is het enige platform in Nederland wat alles biedt om medewerkers te helpen als het gaat fysieke of mentale zorgen en hulp bij het verbeteren van levensstijl. Zo dragen zij sinds 1.5 jaar bij aan de gezondheid van werk(gev)end Nederland. Dit doen zij onder het credo “Nooit te vroeg voor een vertrouwd advies.

Laagdrempelig aan de slag met welzijn

Met een klein probleem gaan mensen vaak niet (snel) naar een huisarts. Ze hebben of maken er geen tijd voor, verwachten dat het vanzelf weer overgaat of schamen zich voor hun probleem. Zo kan een klein probleem uitgroeien tot een situatie met serieuze gevolgen, zoals uitval op de werkvloer. Erik beaamt dit “Uit onderzoek onder gebruikers van ons platform blijkt dat 40% met hun probleem niet naar de huisarts was gegaan maar wel blij is dat ze hun probleem nu op een laagdrempelige manier aan konden kaarten bij een professionele hulpverlener. Dat roept vragen op: Wat als deze mensen niet waren aangesloten bij LifeCheck? Waren de problemen dan groter geworden en misschien wel uitgegroeid tot bijvoorbeeld een burn-out?

Via LifeCheck kan er op elk tijdstip anoniem contact worden opgenomen met een coach en/of een arts. Zowel kleine als grote fysieke of mentale klachten kunnen zo op een laagdrempelige manier besproken worden met professionele en geaccrediteerde zorgverleners.

Lifestyle-programma's

Naast zorgverlening omtrent persoonlijke klachten, zijn er op het platform ook een aantal lifestyle-programma's beschikbaar. “Op dit moment hebben we een aantal lifestyle-programma's online staan zoals een ‘stoppen met roken-programma', een 'fit-programma' met voedings- en bewegingsadvies en budgetcoaching voor werknemers met geldstress. Daarnaast bieden we speciaal voor vrouwen in de overgang, overgangszorg aan. En binnenkort gaan we ook vertrouwenspersonen aan het platform toevoegen”, aldus Erik.

Welzijn door (Ver)binding

Naast de zorgverlening die er vanuit het LifeCheck-platform wordt aangeboden. Wordt er óók aangestuurd op meer verbinding binnen de organisatie. Erik legt uit hoe zij dit doen: “Bij het implementeren van LifeCheck geven we leidinggevenden trainingen over het signaleren van zichtbare en onzichtbare veranderingen bij hun medewerkers. Als je merkt dat een medewerker veel is afgevallen of plots heel vaak te laat komt dan moet je als leidinggevende daarop reageren en het gesprek aangaan. LifeCheck kan hierbij helpen: Als leidinggevende kan je om gesprekstips vragen aan de coaches. Of je kan in gesprek met de medewerker doorverwijzen naar het platform als je opmerkt dat er iets speelt. Leidinggevenden hebben een voorbeeld functie binnen het team. Want als jij als leidinggevende normaliseert dat je over je problemen mag praten, dan creëer je een veilige sfeer in je team.” 

Niet alleen leidinggevenden spelen een belangrijke rol bij het praten over problemen. “Directe collega’s kunnen elkaar ook stimuleren om aan de slag te gaan met het platform. Het maatwerk activatieprogramma met maandelijks nieuwe themacontent kan ook als aanleiding dienen om te praten over je gezondheid", bevestigt Erik. “Daarnaast kunnen de aangesloten coaches ook medewerkers stimuleren met handvatten om het gesprek aan te gaan met elkaar als iets op de werkvloer niet lekker loopt.

Aan de slag met het risicoprofiel van de organisatie

Veel bedrijven die aan de slag gaan met het welzijn van hun medewerkers, weten vaak niet waar te beginnen. Dat komt dan omdat ze niet goed inzichtelijk hebben wat de oorzaken achter het verzuim zijn. Het gevolg is dat de interventies die ze inzetten niet aansluiten bij de behoeftes van medewerkers. “Denk aan het aanpakken van overgewicht door medewerkers (financieel) te stimuleren om te gaan sporten. Een dergelijke stimulans bereikt vaak de medewerker die toch al vaak sport. Terwijl de echte oorzaak van overgewicht binnen een organisatie wellicht vaker mentaal of psychisch van aard is,” Erik vervolgt zijn verhaal, “Ook kennis kan een belangrijke factor zijn. Je kan als persoon nog zo vaak sporten, als je niet goed weet hoe je een gezonder dieet aan gaat dan blijft overgewicht op de loer liggen. De coaches pakken problemen daarom zo integraal mogelijk én bij de oorzaak aan.

Risicofactoren in kaart brengen

Hoe weten bedrijven dan welke interventies zij onder de aandacht moeten brengen? Het antwoord van Erik is duidelijk: “Als bedrijf moet je alle risicofactoren die kunnen spelen bij jouw werknemers in kaart brengen. Dan weet je waar je als organisatie aandacht aan moet besteden en kan je het welzijn van je medewerkers gaan verbeteren.” Ook op dit gebied ondersteunt LifeCheck organisaties. Bij LifeCheck is een methode ontwikkeld waarbij er aan de hand van verschillende soorten data een ‘verzuim risicoprofiel’ wordt opgesteld. In dit verzuimprofiel staan de top 10 risico-oorzaken achter het verzuim. Het profiel wordt opgesteld door data vanuit o.a. CBS en TNO te combineren met bedrijfsspecifieke data. Benieuwd hoe zo’n risicoprofiel eruit ziet? Je kunt hier een voorbeeld vinden.

Aan de hand van het opgestelde risicoprofiel kan er vervolgens via LifeCheck worden ingezet op deze risico’s. Bepaalde aspecten van het platform of specifieke coachingprogramma’s worden dan prominenter onder de aandacht gebracht onder de werknemers. “Zo zorgen we samen voor gezonde werknemers!

Wil je meer weten over LifeCheck of wil je een verzuim risicoprofiel laten opstellen voor jouw organisatie? Neem een kijkje op de site en vul het contactformulier in.

erik-vanmourik-wvdws-links