Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

Wat is de Mentale Schijf van Vijf en hoe kan je deze gebruiken?

De mentale schijf van vijf is een praktisch hulpmiddel bij het streven naar mentale kracht. Zoals de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt om gezond en gebalanceerd te eten, zo helpt de mentale schijf van vijf je, om mentaal krachtiger te worden. De vijf aandachtspunten komen uit de positieve psychologie.

Aandacht geven aan deze vijf aspecten leidt tot meer geluk en mentaal vitalere mensen. 

  • Het eerste aanknopingspunt is emoties. We moeten simpelweg meer positieve emoties ervaren. 
  • Een tweede punt is betrokkenheid, het intrinsiek gemotiveerd, enthousiast en betrokken zijn bij wat we doen.
  • Een derde aandachtspunt zijn sociale contacten en relaties van goede kwaliteit. 
  • Ten vierde is het belangrijk dat we betekenisvol bezig zijn. 
  • En tot slot, nummer vijf, is dat we dat we goed kunnen presteren. Gezond presteren – zonder ten onder te gaan aan prestatiedruk – is een mentale vaardigheid.

De mentale schijf van vijf helpt door de veelheid aan mogelijkheden om te werken aan mentale kracht, concreet te maken. Ieder aandachtsgebied helpt daarbij. Gaat het met één van de deelgebieden beter, dan wordt je als mens mentaal sterker. Daarbij versterken ze ook elkaar. 

Stel je investeert in je emotionele vaardigheden, je kunt beter omgaan met negatieve emoties en je beleeft meer positieve emoties, dan is het vele malen gemakkelijker om kwalitatief hoogwaardige relaties te onderhouden. 

De mentale schijf van vijf is onderdeel van het denkwerk over Mentale vooruitgang, waarover in maart 2021 de eerste publicatie verscheen. Voor het tijdschrift Human Factors schreven Petra van de GoorberghRoos Schelvis en Olivier Blanson Henkemans | LinkedIn het artikel 'Mentale vooruitgang in organisaties' over denk- en doerichtingen om de mentale kracht van organisaties te vergroten. 

1668685684_mentale-schijf-van-vijf