Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

Goede relaties zijn belangrijk voor mentale kracht. Ze geven energie omdat ze ervoor zorgen dat je prettig samenwerkt. Ook stellen ze collega’s in staat om elkaar te ondersteunen, dit verlaagt stress en vergroot de draagkracht. Goed communiceren is de belangrijkste voorwaarde voor het opbouwen van goede relaties en behoort tot de soft skills. Dit zijn vaardigheden die draaien om het vermogen om goed met jezelf en met anderen om te gaan. Ze zijn onmisbaar om steeds weer succesvol te zijn in je werk. Goede communicatie is een sleutelvaardigheid waardoor ook andere soft skills zoals teamgeest, leiderschapskwaliteiten, motivatie, flexibiliteit, stressbestendigheid en betrouwbaarheid versterkt worden. Nagaan hoe zorgvuldig en effectief jijzelf eigenlijk communiceert is daarmee ook de eerste stap om je relaties met anderen te versterken.

Aan de slag met stijlen van communiceren

•    Bij je streven naar effectieve communicatie mag je nooit alleen naar jezelf kijken. Het gaat altijd óók om de ander (of anderen). Wat vindt die prettig, wat spreekt hem aan?
•    Iedereen heeft hierin zijn voorkeuren, die bovendien afhangen van de situatie. En er zijn vele mogelijkheden: een gesprek, e-mail, appje, brief, intranetbericht… 
•    Je kunt een boodschap ook zonder woorden overbrengen en soms is dit zelfs het meest doeltreffend.
•    Inzicht in je eigen voorkeuren en die van anderen helpt je om beter af te stemmen met collega’s, klanten of leidinggevende(n).

Breng communicatievoorkeuren in kaart

Met de 4 Insights methode en de Roos van Leary breng je snel en gemakkelijk je eigen voorkeurstijl of die van anderen in kaart. Ook zie je wat wel en niet werkt bij de andere voorkeurstijlen. Door in je gedrag rekening te houden met wat voor een ander prettig is, werk je actief aan een goede relatie. Zo versterk je je eigen mentale kracht én die van je collega’s.

Meer weten?
Lees gratis tips over effectief communiceren met de 4 Insights Kleuren bij Insights Benelux. Of doe een gratis test met behulp van de Roos van Leary bij 123test.nl.