Schrijf je in voor de nieuwsbrief

U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief!

Week van de Werkstress

Helemaal opgaan in wat je doet, de tijd compleet vergeten, onuitputtelijk creatief zijn. In de psychologie heet dit fenomeen ‘flow’. Deze term geeft de emotionele toestand weer waarin je je bevindt als je intrinsiek gemotiveerd, enthousiast en betrokken met iets bezig bent. Weten hoe flow tot stand komt kan helpen om deze positieve gemoedtoestand actief na te streven en geregeld te beleven. Ook vermijd je gemakkelijker negatieve gevoelens.

Uitdaging en vaardigheid in balans

Het flow-model beschrijft acht emotionele gemoedstoestanden waarin uitdaging en vaardigheid tegen elkaar worden uitgezet. Moet iemand een heel uitdagende taak uitvoeren terwijl hij hierin weinig vaardigheid heeft, dan leidt dat tot (veel) stress. Een weinig uitdagende taak daarentegen waar je ook weinig vaardigheid voor nodig hebt, leidt tot apathie. Flow ontstaat wanneer uitdaging en vaardigheid beiden hoog zijn. Of het nu gaat om werk of een hobby, in deze gemoedstoestand kun je bergen verzetten zonder dat je er moe van wordt. Sterker nog: je krijgt energie. 
 


Het Flow-model van Mihaly Csikszentmihalyi

Aan de slag met motivatie

Flow heeft ook alles te maken met motivatie. Wie doet waar hij goed in is en hierin voldoende wordt uitgedaagd, ervaart werkplezier en levert waarschijnlijk ook goede prestaties. Het is dus de kunst om jezelf te kennen. Of, als je leidinggeeft: goed te kunnen inschatten wie waar goed in is. Heb jij in de gaten waar jijzelf of de mensen in je team van opleven? Houd je de balans tussen uitdaging en vaardigheid?
 

Meer weten?
Lees meer over bedenker Mihaly Csikszentmihalyi of bekijk een uitleg en een filmpje over flow op onderwijsplatform vernieuwenderwijs.nl. Ook nuttig: leer signalen van stress herkennen en maak ze bespreekbaar met de ik-jij-ik methode uit de arbocatalogus van de verzekeraars.